Boken om Ornäsbjörken – strålande recensioner |

Boken om Ornäsbjörken – strålande recensioner

http://ornasbjorken.se/wp-content/uploads/2013/08/Omslag-till-web.png
Omslag-till-web

Ornäsbjörk är Sveriges Riksträd. Det finns en bok om det mycket speciella trädet och dess historia. Boken heter: ”Ornäsbjörk – förförisk och falsk”. Den är skriven av journalisten Berndt Karlsson, Ornäs, Borlänge.Tyvärr är nu boken slut på förlaget, en ny upplaga kommer eventuellt våren 2016. Ornäsbjörkens historia är spännande och innehåller både skönhet, falskhet, stänk av kunglig glans och nationalism. Ornäsbjörkens latinska namn är Betula pendula ´Dalecarlica´. Tack vare människan har den överlevt. Björken hittades vid gården Lilla Ornäs 1767 av Hans Gustaf Hjort (senare adlad Hjort af Ornäs) och har sedan dess fascinerat oss människor.

Björken kan inte föröka sig själv – utan det är tack vare mänsklig omsorg den fortfarande lever. Dock har den varit nära att dö ut, men en räddningsaktion för några år sedan gör att den nu lever i högönsklig välmåga och finns att köpa i plantskolor igen. Ornäsbjörken är Sveriges Riksträd sedan 1985 och ska finnas planterad i alla kommuner i landet. Boken är rikt illustrerad och berättelsen börjar 1767 och pågår fram till våra dagar. Bland annat finns en unik bild med på en av de allra första kvistarna från ursprungsträdet. Den sändes från Hjort af Ornäs till Linné i Uppsala. I boken finns också ett tidigare okänt Linnébrev.

Författaren Berndt Karlsson har arbetat som journalist sedan 1970-talet, bland annat många år på Dagens Nyheter, Dagens Industri, Dala-Demokraten och i fackförbundspress.

 

RECENSIONER

Boken ”Ornäsbjörk – förförisk och falsk”  har fått mycket goda recensioner: Här ett urval:

• ”Boken är underbar att läsa inklusive alla ”kringfakta” och illustrerad med bra bildmaterial. Alla som gillar att följa naturens irrvägar i samband med skapandet bör se till att köpa/läsa den.” (BergianskaTrädgårdens vänner)

• ”Författaren beskriver på ett mycket målande sätt Ornäsbjörkens historia.” (Statens Lantbruksuniversitets nyhetsbrev MOVIUM)

• ”Historien är lång och krokig. Boken ger hela berättelsen och bjuder på roliga, ibland unika, bilder och dokument. Kul läsning och gedigna kunskaper för alla trädintresserade.” (Föreningen för Dendrologi och Parkvård)

• ”Boken är rikt illustrerad och berättelsen börjar 1767 och pågår fram till våra dagar. Bland annat finns en unik bild, hittad nu i vår, på en av de allra första kvistarna från ursprungsträdet. I boken finns också ett tidigare okänt Linnébrev i vilket björken nämns.” (Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare)

• ”Historien om Ornäsbjörken fascinerar genom sin kombination av människa, forskning och udda biologi. Det är ett sus av förundran. I denna läströtta tid borde den här boken genom sin tillgänglighet få den mest håglösa högstadieåtta att leta efter björken på iPoden.” (Bo Degerman i Dala-Demokraten)

• Anmälan i Allt om Trädgård nr 2 2014. Bilden!

AlltOmTradgard